Dieta mesdhetare dhe lëkura juaj – kombinimi perfekt!

11/07/2024

Korana Marović

Медитеранската исхрана и вашата кожа – совршена комбинација!

Dieta mund të ketë efekte pozitive dhe negative në lëkurën tuaj - thjesht mbani mend atë puçërr të rëndësishme pasi të kënaqeni me ëmbëlsirat ose majonezën e bollshme. Për këtë arsye, nuk është çudi që shumica e entuziastëve të kujdesit të lëkurës zgjedhin me kujdes menunë e tyre dhe e preferuara e të gjithëve është dieta mesdhetare. Kjo lloj diete, karakteristike për klimën tonë, sipas njohurive ushqyese, përfaqëson një nga format më cilësore të të ushqyerit sot. Ai bazohet në një konsum të lartë të lëndëve ushqyese falë vajit të ullirit, si burimi kryesor i yndyrës, frutave dhe perimeve të freskëta, drithërave, arrave dhe konsumit të moderuar të peshkut, mishit dhe produkteve të qumështit. Me ujin si pijen kryesore të zgjedhur dhe dietën mesdhetare, do të vini re shpejt një përmirësim në lëkurën tuaj.

Më poshtë, zbuloni disa nga përfitimet më të mira të kësaj diete dhe çfarë e bën atë një zgjedhje perfekte për pothuajse çdo lloj lëkure.

PARANDALIMI I AKNEVE

Ndërsa shumë faktorë kontribuojnë në shfaqjen e akneve, dihet gjithashtu se disa ushqime, të tilla si ushqimi i shpejtë, sheqeri i rafinuar dhe produktet e qumështit, mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë problemet ekzistuese të lëkurës me akne. Dieta mesdhetare fokusohet kryesisht në spektrin e kundërt të ushqimeve. Është i pasur me ushqime me indeks të ulët glicemik (arra, perime të ndryshme etj.), të cilat mund të kontribuojnë shumë në parandalimin e akneve. Për më tepër, studime të shumta shkencore kanë konfirmuar ndikimin negativ të ushqimeve të pasura me sheqer në shkaqet dhe pasojat e akneve (1, 2, 3), por mos u shqetësoni - sheqeri dhe ëmbëlsirat janë në fund të listës ushqimore në këtë dietë.

PËR NJË RREZIME TË BARNAT DHE TË Shkëlqyeshme

Dieta mesdhetare është gjithashtu e pasur me ushqime të pasura me vitaminë C dhe komponime polifenolike (manaferrat dhe agrumet, arra, bishtajore), të cilat njihen si antioksidantë të shkëlqyer. Një dietë e pasur me antioksidantë mund të rrisë përqendrimin e tyre në qelizat e trupit tonë, duke përfshirë qelizat e lëkurës. Kjo formë e të ushqyerit gjithashtu ofron mbështetje të shkëlqyer për kremin e pashmangshëm të diellit në luftën kundër efekteve të dëmshme të rrezatimit UV, i cili kërcënon lëkurën tonë gjatë gjithë vitit. Përveç efekteve të saj antioksiduese, vitamina C gjithashtu stimulon sintezën e kolagjenit në lëkurë, e cila ngadalëson shfaqjen e shenjave të plakjes dhe ndihmon në shërimin e plagëve (4, 5, 6). Kur tasi është plot me fruta, lëkura jonë është e lumtur në tërësi!

Produktet L'Adria për një çehre të njëtrajtshme dhe rrezatuese

PËR SHËNDET DHE FORTË TË LEKURES

Përvoja ka treguar se dieta mesdhetare mund të përmirësojë mikroqarkullimin në lëkurë, gjë që siguron një furnizim më të mirë të qelizave të lëkurës me lëndë ushqyese të nevojshme për funksionimin e tyre normal (7). Qelizat tona janë vërtet fabrika të vogla që nuk ndalojnë kurrë së punuari, dhe me ushqimin e duhur dhe furnizimin me të gjithë elementët thelbësorë dhe lëndët ushqyese, ne i ndihmojmë ata të kryejnë me sukses mijëra procese biokimike - për kënaqësinë tonë, por edhe për mirëqenien e përgjithshme të organizmit.

NUK KA KUSHTE PROBLEME

Një nga elementët më të rëndësishëm të çdo diete të duhur është fibra dietike, e cila është e bollshme në dietën mesdhetare dhe gjendet kryesisht në fruta, perime dhe drithëra integrale. Ka një efekt jashtëzakonisht të dobishëm në funksionin e zorrëve, rregullon tretjen dhe mbështet rritjen dhe zhvillimin e mikroflorës së zorrëve. Një mikrobiom i shëndetshëm dhe funksional i zorrëve është çelësi i imunitetit të mirë dhe mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e akneve, ekzemës, rosacea-s dhe shumë kushteve të tjera inflamatore të lëkurës (8, 9). Jo pa arsye thuhet se shëndeti ynë, si të gjitha sëmundjet, fillon pikërisht në zorrët.

Kujdesuni plotësisht për veten - brenda dhe jashtë!

1. Paoli, A., etj. "Ushqyerja dhe aknet: potenciali terapeutik i dietave ketogjenike." Farmakologjia dhe fiziologjia e lëkurës 25.3 (2012): 111-117.


2. Smith, Robyn N., etj. "Efekti i një diete me proteina të lartë, me ngarkesë të ulët glicemie kundrejt një diete konvencionale, me ngarkesë të lartë glicemike në parametrat biokimikë të lidhur me puçrrat vulgaris: Një provë e rastësishme, e kontrolluar e maskuar nga hetuesit." Gazeta e Akademisë Amerikane të Dermatologjisë 57.2 (2007): 247-256.


3. Smith, Robyn, etj. "Një studim pilot për të përcaktuar efektet afatshkurtra të një diete me ngarkesë të ulët glicemike në shënuesit hormonalë të akneve: një provë e ushqyerjes jo e rastësishme, paralele, e kontrolluar." Ushqimi molekular dhe hulumtimi i ushqimit 52.6 (2008): 718-726.


4. Gegotek, A. "Ambro zewicz, E.; Jastrz ab, A.; Jarocka-Karpowicz, I.; Skrzydlewska, E. Rutin dhe bashkëpunimin e acidit askorbik në efektin antioksidues dhe antiapoptotik në keratinocitet dhe fibroblastet e lëkurës së njeriut të ekspozuar ndaj rrezatimit UVA dhe UVB." Arch. Dermatoli. Res 311 (2019): 203-219.


5. Pierfrancesco, Morganti, Fabrizi Giuseppe dhe Cesare Bruno. "Efektet mbrojtëse të antioksidantëve oral në funksionin e lëkurës dhe syve." SKINmed: Dermatology for the Clinician 3.6 (2004): 310-316.


6. Pessoa, Ana Flávia Marçal, etj. Administrimi oral i antioksidantëve përmirëson shërimin e plagëve të lëkurës tek minjtë diabetikë. Riparimi dhe rigjenerimi i plagëve 24.6 (2016): 981-993.


7. Klonizakis, Markos, etj. "Efektet e ekspozimit afatgjatë kundrejt dietës mesdhetare në funksionin mikrovaskular të lëkurës dhe cilësinë e jetës së të rriturve të shëndetshëm në Greqi dhe MB." Ushqyese 11.10 (2019): 2487.


8. Alesa, Dalal I., etj. "Roli i mikrobiomës së zorrëve në patogjenezën e psoriazës dhe efektet terapeutike të probiotikëve." Journal of Family Medicine and Primary Care 8.11 (2019): 3496.


9. Assarsson, Malin, etj. "Ndryshime të rëndësishme në mikrobiomën e lëkurës në pacientët me psoriasis kronike të pllakës pas trajtimit me rreze të ngushtë ultraviolet B." Acta Dermato-Venereologica 98.3-4 (2018): 428-436.