11/07/2024

Диетата може да има и позитивни и негативни ефекти врз вашата кожа - само запомнете го тоа значајно мозолче откако ќе уживате во слатки или изобилство мајонез. Поради оваа причина, не е чудно што повеќето ентузијасти за нега на кожа внимателно го избираат своето мени, а омилена на сите им е токму медитеранската исхрана. Овој тип на исхрана, карактеристичен за нашето поднебје, според нутриционистичките знаења, претставува еден од најквалитетните облици на исхрана денес. Се заснова на висок внес на хранливи материи благодарение на маслиновото масло, како главен извор на масти, свежо овошје и зеленчук, цели зрна, јаткасти плодови и умерено консумирање риба, месо и млечни производи. Со водата како главен пијалок по избор и медитеранската исхрана, брзо ќе забележите подобрување на вашата кожа.
Подолу, дознајте некои од најдобрите придобивки од оваа диета и што ја прави совршен избор за речиси секој тип на кожа.
ПРЕВЕНЦИЈА НА АКНИ
Иако многу фактори придонесуваат за појава на акни, исто така е познато дека одредени видови храна, како брза храна, рафиниран шеќер и млечни производи, можат да предизвикаат или влошат постоечки проблеми со акните на кожата. Медитеранската исхрана се фокусира првенствено на спротивниот спектар на храна. Богат е со намирници со низок гликемиски индекс (јаткасти плодови, разни зеленчуци и сл.), што може многу да придонесе за превенција од акни. Покрај тоа, бројни научни студии го потврдија негативното влијание на храната богата со шеќер врз причините и последиците од акните (1, 2, 3), но не грижете се - шеќерот и слатките се на самиот заден дел на храната во оваа исхрана.
ЗА ИЗЕДНАЧЕН И БЛЕСКАВ ТЕН
Медитеранската исхрана е богата и со храна богата со витамин Ц и полифенолни соединенија (бобинки и агруми, јаткасти плодови, мешунки), кои се познати како одлични антиоксиданси. Исхраната богата со антиоксиданси може да ја зголеми нивната концентрација во самите клетки на нашето тело, вклучувајќи ги и клетките на кожата. Оваа форма на исхрана дава одлична поддршка и за неизбежната крема со заштитен фактор во борбата против штетното влијание на УВ зрачењето, кое и се заканува на нашата кожа во текот на целата година. Покрај антиоксидантното дејство, витаминот Ц ја стимулира и синтезата на колаген во кожата, што го забавува појавувањето на знаците на стареење и помага во заздравувањето на раните (4, 5, 6). Кога садот е полн со овошје, нашата кожа е среќна како целина!
ЗА ЗДРАВЈЕ И СИЛА НА КОЖАТА
Искуството покажа дека медитеранската исхрана може да ја подобри микроциркулацијата во кожата, што обезбедува подобро снабдување на клетките на кожата со хранливи материи неопходни за нивната нормална функција (7). Нашите ќелии се вистински мали фабрики кои не престануваат да работат, а со правилна исхрана и снабдување со сите есенцијални елементи и хранливи материи, им помагаме успешно да спроведат илјадници биохемиски процеси - за наше задоволство, но и за целокупната благосостојба на организам.
НЕМА ПРОБЛЕМНИ УСЛОВИ
Еден од најважните елементи на секоја правилна исхрана се диететските влакна, кои ги има во изобилство во медитеранската исхрана, а ги има пред се во овошјето, зеленчукот и интегралните житарки, исклучително поволно делуваат на работата на цревата, го регулираат варењето и го поддржуваат раст и развој на цревната микрофлора. Здравата и функционална цревна микрофлора е клучна за добар имунитет, а исто така може да помогне во спречување на акни, егзема, розацеа и многу други воспалителни состојби на кожата (8, 9). Не без причина се вели дека нашето здравје, како и сите болести, започнува токму од цревата.
Грижете се за себе целосно - и одвнатре и од надвор!
1. Paoli, A., et al. "Nutrition and acne: therapeutic potential of ketogenic diets." Skin pharmacology and physiology 25.3 (2012): 111-117.
2. Smith, Robyn N., et al. "The effect of a high-protein, low glycemic–load diet versus a conventional, high glycemic–load diet on biochemical parameters associated with acne vulgaris: A randomized, investigator-masked, controlled trial." Journal of the American Academy of Dermatology 57.2 (2007): 247-256.
3. Smith, Robyn, et al. "A pilot study to determine the short‐term effects of a low glycemic load diet on hormonal markers of acne: a nonrandomized, parallel, controlled feeding trial." Molecular nutrition & food research 52.6 (2008): 718-726.
4. Gegotek, A. "Ambro zewicz, E.; Jastrz ab, A.; Jarocka-Karpowicz, I.; Skrzydlewska, E. Rutin and ascorbic acid cooperation in antioxidant and antiapoptotic effect on human skin keratinocytes and fibroblasts exposed to UVA and UVB radiation." Arch. Dermatol. Res 311 (2019): 203-219.
5. Pierfrancesco, Morganti, Fabrizi Giuseppe, and Cesare Bruno. "Protective effects of oral antioxidants on skin and eye function." SKINmed: Dermatology for the Clinician 3.6 (2004): 310-316.
6. Pessoa, Ana Flávia Marçal, et al. "Oral administration of antioxidants improves skin wound healing in diabetic mice." Wound Repair and Regeneration 24.6 (2016): 981-993.
7. Klonizakis, Markos, et al. "Effects of Long-Versus Short-Term Exposure to the Mediterranean Diet on Skin Microvascular Function and Quality of Life of Healthy Adults in Greece and the UK." Nutrients 11.10 (2019): 2487.
8. Alesa, Dalal I., et al. "The role of gut microbiome in the pathogenesis of psoriasis and the therapeutic effects of probiotics." Journal of Family Medicine and Primary Care 8.11 (2019): 3496.
9. Assarsson, Malin, et al. "Significant changes in the skin microbiome in patients with chronic plaque psoriasis after treatment with narrowband ultraviolet B." Acta Dermato-Venereologica 98.3-4 (2018): 428-436.